jonesiskt

Direktlänk till inlägg 26 mars 2020

Hundraåringen som klev ut ur fängelset och försvann - Den osannolika historien om USA:s äldste gangster och fånge

Av Henrik - 26 mars 2020 00:16

Enligt vissa källor började han arbeta åt maffian redan på Al Capones tid. Åttio år efter det berömda åtalet mot Capone år 1931 för skattebrott stod han själv vid 94 års ålder återigen åtalad inför en domstol.


John Franzese föddes år 1917, yngste son i en stor familj med italiensk bakgrund. Han växte upp i Brooklyn, New York. Hans mamma gav honom smeknamnet Sonny och det skulle följa honom hela livet.


Den unge Sonnys pappa hade ett litet bageri där sonen fick hjälpa till som ung. I skolan gick det inget vidare och i high school hoppade han av.  Någon gång under de här åren blev han involverad i den organiserade brottsligheten, i det syndikat som då leddes av maffiabossen Giuseppe Profaci. Det skulle senare skulle bli känt som Colombofamiljen, en av de berömda ”fem familjerna” som länge dominerat maffian i New York. Om dessa år är inte så mycket känt, men år 1938 dömdes han för misshandel. Det var hans första men långtifrån sista sammanstötning med rättvisan.


Efter Japans anfall på Pearl Harbour blev den 25-årige Sonny Franzese år 1942 inkallad i den amerikanska armén. Men redan samma år blev han frikallad och hemskickad utan att ha sänts ut i strid. Motiveringen var att han var ”psykoneurotisk” (psychoneurotic) och hade gett uttryck för ”mordiska tendenser”. Senare i livet skulle han själv kommentera detta med att han bara hade protesterat mot sina kommenderingar till kökstjänst och sagt att han ville skickas ut i strid så att han kunde döda fiender.

 

Detta foto från Pinterest sägs föreställa Sonny Franzese från hans tid i USA:s armé 1942


Tillbaka i New York började Franzese alltmer göra sig ett namn inom den organisation han arbetade åt. Hans attityd var tuff och hård och han backade inte för någon eller något. Han var inte särskilt storvuxen, men muskulös och vältränad och dessutom amatörboxare. Naturen hade också utrustat honom med markerade, maskulina ansiktsdrag och tjockt, mörkt hår som säkert förstärkte det intryck han gav. 


 

En bild från 40-talet. Franzese, själv gammal amtörboxare, till vänster står bredvid den kände boxaren Rocky Graziano som han också ska ha varit personlig vän med. (Foto från Wikipedia)


Inte mycket är känt om vilka brott Sonny Franzese kan ha begått under 40-talet, men 1947 blev han anklagad för våldtäkt. Fallet gick dock aldrig till rättegång. Utifrån de påståenden han senare i livet själv skulle göra kan man dock anta att en del av hans väg uppåt i maffian under dessa år var att visa sin lojalitet genom att begå även de grövsta tänkbara brott när han blev beordrad till det. Det betalade sig också: År 1950 fick han svära blodseden och invigdes till en ”made soldier” i Profacifamiljen. Kring dessa år gifte han sig också. Av de många barnen i hans två äktenskap skulle flera av sönerna följa i hans fotspår.


Under 50-talet gick Sonny Franzeses brottsliga karriär spikrakt uppåt. Han drog in stora summor pengar åt sin organisation genom utpressning, illegalt spel och lån med ockerräntor. Folk sa att han var en riktig arbetshäst, men parallellt växte också hans rykte som en brutal person som personligen röjde folk ur vägen om det behövdes. I samband med en senare rättsprocess sa en informant som ansågs pålitlig att Franzese hade dödat åtminstone fyrtio eller femtio personer.


Fast till myndigheterna uppgav Sonny Franzese att han drev en kemtvätt i Brooklyn.


Samtidigt var han också aktiv i dåtidens kändisliv i New York. Den alltid elegant klädde och självsäkre Franzese tycks ha kunnat konsten att föra sig i olika sammanhang. Han ordnade stora fester på nattklubben Copacabana, där bland andra Frank Sinatra och Sammy Davis jr. var regelbundna gäster.  Flera välkända boxare sågs regelbundet i hans sällskap på olika nattklubbar. Han brukade äta middag med skivbolagsdirektörer och filmproducenter.


 

Ett foto med personlig dedikation till Franzese och hans andra hustru Tina från "Frankie boy"


En annan märklig historia från denna tid är att Sonny Franzese ska ha varit upphovet till det speciella sätt som invigda inom maffian hälsar på i USA. Ni som har sett Sopranos känner igen det. Någon hade sett honom nästan krocka med en annan inflytelserik ”made man” från en annan familj. De två männen gav varandra en kyss på kinden. Så hade inte maffiamän hälsat på varandra i New York åtminstone tidigare, men nu blev seden snabbt populär. Om historien verkligen stämmer vet jag däremot inte.


Någon gång i mitten av femtiotalet befordrades Sonny Franzese till capo (kapten) och senare blev han även underboss, nivån närmast gudfadern/bossen överst i familjen. Men framgångarna och den allt annat än låga profil han höll bidrog förstås också till att myndigheternas intresse för honom ökade. I början av 60-talet sade chefsåklagarna på Long Island att han var den person som kontrollerade illegalt spel och penningutlåning, eller loan sharking som det träffande heter på engelska, i deras område. En annan myndighet menade att han krävde beskyddspengar av en rad barer och nattklubbar i New York. En tredje myndighet hade kommit fram till att han pressade pengar från olika sexklubbar i den stora staden.


Det var bara ett litet problem: Varken åklagarna eller de andra myndigheterna lyckades få till några åtal mot honom. År 1964 blev han och flera andra instämda till en åtalsjury och utfrågade om den verksamhet de anklagades för att vara inblandade i. Franzese åberopade inte mindre än 18 gånger det femte tillägget till konstitutionen. Det säger bland annat att ingen person är skyldig att svara på frågor vid en domstol om svaret skulle avslöja att man själv gjort sig skyldig till kriminella handlingar.


Som andra medlemmar av den organiserade brottsligheten före och efter honom omgavs han också av berättelser om en andra sida. Vid ett tillfälle ska ett ungt par ha blivit rånade av en pistolman alldeles i närheten av den kyrka Sonny och hans familj brukade besöka. De hade varit på väg för att köpa en förlovningsring och hade därför en hel del kontanter på sig. De sökte hjälp i kyrkan, då de nu inte ens hade pengar för att köpa en tunnelbanebiljett. Prästen ringde gangstern och undrade om han kunde göra något åt saken. Det kunde han. En halvtimme senare dök han personligen upp i kyrkan och överlämnade plånboken som rånaren hade tagit. Med alla pengar och ytterligare ett antal dollar.


Det syndikat som Sonny Franzese tillhörde hade nu bytt boss och därmed också namn till Colombofamiljen. Sonny förblev lojal även mot den nya ledningen. Men hans legala problem var inte över. I april 1966 blev han arresterad av FBI, anklagad för att vara hjärnan bakom en serie bankrån. De misstänkte att han också kunde vara inblandad i en stöld av mycket värdefulla juveler från ett hotell i Miami. Några månader senare kom en ny arresteringsorder: Denna gång var det delstaten New York som begärde honom häktad för mord. Två år tidigare hade en medlem av den familj som leddes av den ökände Vito Genovese avslöjats som polisinformant. Kroppen hade, det låter som en halvdålig gangsterfilm, hittats knivhuggen och skjuten i bukten utanför Brooklyn. Fötterna var ingjutna i ett cementblock. Franzese anklagades för inblandning i mordet. I bevismaterialet fanns en bandinspelning där han skröt om hur många mord han begått.

 

Franzese eskorteras av detektiver till polisstationen vid gripandet år 1966

 

 

Franzese på polisstationen. Den och föregående bild från artikel i NY Times


Utgången av rättsprocesserna blev oavsett från vilket håll man såg på saken både bra och dålig. Från den åtalade, nu femtioårige John, ”Sonny” Franzeses perspektiv gick mordrättegången åt det håll han önskade och resulterade i en friande dom. Men han fälldes för rånen i en federal domstol och dömdes till 50 års fängelse. Efter några års överklaganden fastställde en domare slutligen straffet år 1970.  Med domen kom dock ett erbjudande: Ge oss information om din verksamhet och du slipper ut. Franzese hade inga planer på någonting sånt. Enligt en av sina söner ska han ha vänt sig till domaren och yttrat:


You watch. I’m gonna do the whole 50!

 

Fängelset stoppade inte maffialedaren från att fortsätta med sin verksamhet Via bulvaner investerade han 1972 pengar i vad som skulle bli den kanske mest (ö)kända och ekonomiskt framgångsrika porrfilmen i historien: Långt ner i halsen. Två år senare ska han också enligt flera källor ha bidragit till finansieringen av filmen Motorsågsmassakern (The Texas chainsaw massacre). Också den blev en ekonomisk succé. Här i Sverige var den några år senare central i den upprörda debatt om videovåld som startade efter ett inslag i Studio S. Dessutom hade den äldste sonen, Michael, själv börjat göra karriär i samma brottssyndikat, så förmodligen gick det inte någon större nöd på familjen Franseze ekonomiskt trots att patriarken befann sig bakom lås och bom.


 


År 1978 beviljades Sonny Franzese villkorlig frigivning efter åtta år. Tänkte han, nu drygt 60 år gammal, gå i pension? Som villkorligt frigiven riskerade han att åka i fängelse igen enbart genom att umgås med sina gamla kumpaner.  Det skulle visa sig att det inte var något som avskräckte honom. Han återgick till sin gamla tillvaro, något som snart fick konsekvenser för honom. Hans vägran att följa föreskrifterna i den villkorade frigivningen skickade honom tillbaka till fängelset 1982. Han frigavs på nytt två år senare. År 1986 var han enligt vissa källor på väg att få en av de allra högsta posterna i Colombofamiljen igen, men blev på nytt arresterad för brott mot frigivningsvillkoren. Totalt fängslades han på nytt inte mindre än fyra gånger för samröre med andra personer i den organiserade brottsligheten och var på fri fot bara en tredjedel av tiden mellan 1978 och 2005. Då ledde fängelsedomen mot en annan toppfigur i hans organisation att den nyligen frigivne Franzese blev underboss på nytt.


Om du har hållit räkningen någorlunda inser du nu ett udda faktum. John Franzese hade vid det här laget inte bara kommit upp i pensionsåldern. Han hade blivit en riktigt gammal man. Vid 88 år hade de flesta av hans generationskamrater redan avlidit och de som återstod var för det mesta mer eller mindre krassliga. Oavsett vad de sysslat med i sitt yrkesliv så hade de för länge sen lämnat det. Så icke Franzese. Hans utnämning var inte någon symbolisk gest, han deltog vad det verkade fullt ut i verksamheten. Därmed var han snart i myndigheternas blickfång igen. Bilder från hemlig övervakning visade honom på promenad med sonen John jr, också han aktiv i familjen. Den gamle manen hade visserligen blivit en aning rultig och något hopsjunken, men såg i övrigt ut att vara vid god vigör.

I samma veva lyckades också en informant försedd med en hemlig mikrofon att få Sonny Franzese att prata om gärningar han begått i det förflutna. Det handlade om mord.


I killed a lot of guys – you're not talking about four, five, six, ten.

 

Den åldrade maffiamannen höll en liten föreläsning. Innan mordet skulle man ha nagellack på fingertopparna för att minimera risken att lämna fingeravtryck. Han verkade välorienterad i kriminalteknikens framsteg och rekommenderade också att bära hårnät för att inte fälla hårstrån som kunde DNA-analyseras. Av samma skäl hade han också makabra råd om hur man bäst utplånade mordoffrets kropp och avslutade med att konstatera:


Today, you can't have a body no more ... It's better to take that half-an-hour, an hour, to get rid of the body than it is to leave the body on the street.

 

 

John Franzese med sin son John jr - övervakningsbild från FBI från 2005 (Wikipedia)

 

Tydligen hade han också tillräckligt med brutal utstrålning kvar för att personligen delta i utpressningsaktioner. Vid över 90 års ålder ska han ha förmått flera herrklubbar på Manhattan och en pizzeria att betala beskyddspengar till hans organisation. Men år 2008 blev han vid 91 års ålder gripen på nytt. Denna gång för första gången sen 1978 dessutom formellt anklagad för nya brott. Snart visade det sig också att han hade blivit förrådd av sin egen son. John Franzese jr. hade själv hamnat i stora bekymmer, där hans eget narkotikamissbruk hade spelat in. Pressad av FBI hade han lämnat omfattande upplysningar om både organisationens och sin pappas verksamhet. Enligt den äldste sonen Michael Franzese (f. 1951) tog fadern John jr:s förräderi mot honom själv och organisationen hårt. Han ska till och med ha godkänt en dödsorder. Michael hade lärt sig mycket av maffiaverksamheten direkt av sin egen pappa och hade avancerat till capo och därmed en inflytelserik position i ”familjen”. Men i mitten av 90-talet orkade han inte längre. Efter att ha genomgått en frälsningsupplevelse lämnade han både maffian och New York bakom sig. Till skillnad från sin bror hade han däremot inte lämnat några upplysningar till myndigheterna efter sitt avhopp.


Den rättegång som startade år 2010 blev på sätt och vis ett familjedrama. Den 93-årige mafioson och hade blivit utkastad av sin hustru sen mer än 50 år tillbaka. Hon hade tagit sonen John jr:s parti. Barnen från Franzeses första äktenskap försvarade däremot sin far. Parterna for ut mot varandra i skrik och anklagelser flera gånger i rättssalen. John Franzese själv stirrade ibland på sonen med is i blicken när denna vittnade. Men ibland somnade han under förhandlingarna, även under sonens vittnesmål. En tidning som bevakade rättegången döpte honom vitsigt till ”The nodfather”. Ändå, skrev en annan tidning, kunde man fortfarande ana spåren av den man som en gång hade kunnat injaga skräck även i andra gangsters. Förutom blicken var också hans tjurnacke och det mesta av det tjocka mörka håret var kvar. Inte för att det var honom till någon hjälp i själva rättegången. Mannen som vid det här laget hade en kanske 80 år lång karriär på brottets bana bakom sig dömdes för utpressning och hot till åtta års fängelse.


 

John Franzese på väg till rättegången


Var det här det allra sista kapitlet i historien om sonen till två fattiga invandrare som blev en ”made man” och levde lyxliv i många år innan hans gärningar hann upp honom? Nej, det skulle visa sig att det blev en epilog också. Sonny Franzese satt i sex år i ett federalt fängelse. Om han inte var det redan från början så blev han i alla fall efter en tid den allra äldste av de drygt 200 000 internerna. Troligen också, om än inte bekräftat, äldst av de drygt två miljoner som totalt sitter fängslade i USA vid varje givet tillfälle. Vid 100 års ålder blev han till slut villkorligt frigiven år 2017.  Det otroliga hade faktiskt inträffat: Ett halvt sekel hade förflutit sedan den första domen och maffiabossens egen profetia om att han skulle överleva alla dessa femtio år hade blivit verklighet.


Men tiden hinner förr eller senare upp oss alla. Och lever han tillräckligt länge så kommer till slut även en fruktad och inflytelserik man ha förbrukat allt sitt makt- och våldskapital. Av bilderna som togs på åldringen vid frisläppandet kunde alla förstå att Sonny Franzese till sist hade kommit dit.

 

Foto från Gun.com


Mannen som hade överlevt i princip alla i sin egen generation av maffian försvann från offentligheten och flyttade in på ett vårdhem. Han led av flera sjukdomar, men var fortfarande klar i huvudet. Något år efter frigivningen gav han ändå en kort, sista intervju. Där framgick en del av den kod han levt sitt långa liv efter. Alltid vara lojal med organisationen, aldrig under några omständigheter tjalla. ”Hur skulle jag kunna göra något som skickade en annan man i fängelse”, sa han. ”Jag skulle inte kunna skicka en hund i fängelse”. På en direkt fråga nekade han inte till att han begått mord. Men: ”Jag dödade aldrig någon som var oskyldig”. Inte heller förnekade han att sonens vittnesmål mot honom hade tagit honom hårt: ”Det krossade mitt hjärta”.


Och om alla sina år i maffian: ”Jag var en god soldat”.


Den 24 februari i år dog till slut John ”Sonny” Franseze. Några veckor tidigare hade han fyllt 103 år.  Trots att hans kriminella bana hade räckt upp i 90-årsåldern så stod det ändå klart på begravningen att han tillhörde en annan tid. Inga FBI-agenter i svarta solglasögon bevakade den. Ingen lång kortege av blomsterhöljda bilar från de fem ”familjerna” ledsagade den som traditionen en gång bjöd. Men de drygt 70 begravningsgästerna fick lyssna till känslofyllda tal från två av den gamle mannens barnbarn som bägge hyllade honom för hans engagemang i familjen, stöd, många goda råd och allmän livsvisdom. Han hade alltid uppmanat dem att studera och skaffa sig en utbildning. Och att sköta sin hälsa. För sin dotterdotter hade han berättat att han till skillnad från så många andra maffiamän alltid varit mycket noga med det. Droger hade han aldrig tagit och när han höll hov på nattklubbar och barer visste servitörerna att han bara ville ha utspädda vindrinkar när de andra drack whiskey och annan sprit. På så vis kunde han också behålla kontrollen över situationen, då han alltid var den som var minst berusad.


Prästen som hade känt Franzese sen 80-talet berättade flera anekdoter, både skämtsamma och allvarliga.


Till slut spelades Amazing Grace. Kistan i brons sänktes ner i graven på kyrkogården.


I en av de tidningar som skrev om alltihop fick Sonny Franzeses äldste son Michael det sista ordet:

My father was a chameleon. At home, a loving father and husband, but on the street, a hard-core guy who never had regrets, never would admit to any crime, never give anybody up, never violate his Mafia oaths — a mobster all the way.

 

Jag tanker också att det är lämpliga slutord i min berättelse om en grov brottsling och våldsman; en uppenbarligen motsägelsefull och sammansatt person som så många andra. Hundraåringen som till slut klev ut ur fängelset och försvann.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Henrik - Fredag 24 sept 00:40

Föreställ dig att du satt dig till bords för att äta en god middag tillsammans med din partner eller kanske några goda vänner. En av dina favoriträtter serveras. På gott humör och i harmoni med universum fyller du gaffeln, stoppar in i munnen och bör...

Av Henrik - Tisdag 7 sept 11:15

De döda i pandemin, varför mer om detta tragiska ämne? Ja, ett skäl om inte annat är att pandemin helt uppenbart inte är över än. Inte ens i de länder där man lyckats få till en god vaccintäckning. Det här viruset har orsakat mycket lidande och sorg ...

Av Henrik - Måndag 23 aug 21:57

Är du mindre påverkad än andra av fördomar och förutfattade meningar när du bildar dig en uppfattning eller fattar beslut i olika frågor?   Emily Pronin, en amerikansk socialpsykolog, genomförde en studie på det här temat. Sexhundra personer delt...

Av Henrik - Måndag 19 juli 19:21

Laura och hennes vän skulle grilla den där eftermiddagen i Bogotá, sommaren 2013. De tog sig till en mataffär för att köpa revbensspjäll. När de kom fram till den manuella köttdisken såg Laura något som gjorde henne förvirrad. Bakom disken stod henne...

Av Henrik - Onsdag 26 maj 18:20

Jag är en många som intresserar mig för vad som händer i USA, inte minst efter den dramatik som varit vid och efter presidentvalet. Senaste åren har jag också lärt mig mer om hur landet styrs och hur makten är fördelad mellan president och kongress, ...

Presentation


En lätt medelålders mans funderingar om Livet, universum och allting

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se