jonesiskt

Direktlänk till inlägg 9 juni 2022

Avgör kamrat fyra procent valet?

Av Henrik - 9 juni 2022 07:45

Kamrat fyra procent? Uttrycket kommer från den tiden då Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) för det mesta låg och balanserade på riksdagsspärren i både opinionsmätningar och val. Vissa socialdemokratiska väljare la då en taktikröst på VPK för att de skulle hålla sig kvar i riksdagen och därmed säkra fortsatt regeringsinnehav för S. 


Dagens vänsterparti behöver inte frukta riksdagsspärren, men två av de totalt åtta riksdagspartierna - Liberalerna och Miljöpartiet - har nu legat under den ett bra tag. Som vi ska se talar mycket för att det blir frågan om de kan kravla sig över den i sista stund som avgör vem som får bilda regering efter höstens riksdagsval. Eller överhuvudtaget hur svårt det parlamentariska läget blir. 


Först två korta historiska nedslag som kan vara bra att påminna sig om:

- Det är väldigt ovanligt att partier åker ut ur Sveriges riksdag. Under den moderna demokratins hundraåriga historia har det bara hänt två gånger: Miljöpartiet 1991 och Ny Demokrati 1994. I det senare fallet bör man minnas att partiet då mer eller mindre hade imploderat i interna bråk och tjafs och partiledaren Ian Wachtmeister avgått.

- Kristdemokraterna låg runt 1% under riksdagsspärren från vintern 2015 och fram till mindre än två månader före valdagen. Men gjorde en jättespurt och landade på drygt 6%


I poll of polls (pollofpolls.se) sammanvägningar av olika opinionsinstituts mätningar är läget alldeles efter att SCB:s stora halvårsmätning just presenterats så här:


 


Opinionsmätningar är bara just opinionsmätningar. Men Pollofpolls sammanvägningar har nu i flera val visat sig ha mycket hög träffsäkerhet. Den ligger också väldigt nära resultaten från SCB:s mätning (som bygger på många fler deltagare än något av de kommersiella opinionsinstituten). 


Jag skippar jämförelser utifrån de traditionella blocken och går direkt på vad som framstår som den nya skiljelinjen i svensk politik, vad än Centerpartiet försöker hävda (det finns dock tänkbara komplikationer här som vi ska återkomma till). Läget i mandat och procent:


- Socialdemokraterna med hangarounds (S+V+C): 179 mandat (46,5%)

- Det nya konservativa blocket (M+KD+SD): 170 mandat (44,3%)


Vi har en med svenska mått mätt unik situation där runt 10% av väljarna riskerar att bli utan representation efter valet i höst. Omräknat i röster handlar det om någonstans runt 650 000 - 700 000. 


Skillnaden mellan de två blocken (om uttrycket ändå tillåts) i röster ligger någonstans runt 140 000 personer om vi utgår från ungefär samma valdeltagande som 2018. Med hjälp av Valmyndighetens valsimulator (https://data.val.se/valsimulator/) kan man titta på olika utfall om balansen ändras. Flyttar t.ex 1% av väljarna sida från C till M blir det fortfarande en knapp vinst för Lag Magdalena Andersson (175-174). Om det å andra sidan visar sig att också SD skulle gå upp 1% genom att "sno" dem från de 2,6% som uppger att de ska rösta på andra partier så väger vågskålen över till det konservativa blocket med minsta möjliga marginal. 


Någon dryg procent av hela väljarkåren är inte mycket. Det kan såklart hända. Men just nu finns inga tecken på ett flöde högerut i väljarkåren. Rörelserna i opinionen har varit väldigt små i åratal när man tittar på blocknivå . Den allt övervägande delen av vinster och förluster som partier gjort är resultat av s.k intern kannibalism inom dessa block eller läger. Tittar man exempelvis på Pollofpolls för exakt två år sen så såg det ut så här:


- Team Uffe (M+SD+KD) 45,0%

- Lag Magda (S+V+C) 47,2%

- Under riksdagsspärren: MP och L


Vid några vägningstillfällen har S/V/C varit lite mindre än M/SD/KD. Men då har MP varit ovanför riksdagsspärren, vilket har inneburit att man ändå haft övertaget i mandat om det varit val. 


Däremot har en viss glidning skett vänsterut om man tittar på de klassiska blocken. Där har det som jag skrivit om tidigare i bloggen sen 2015 rått ett jämviktstillstånd kring fördelningen 40-40-20 för de rödgröna, gamla alliansen och SD med fluktuationer på bara ett par procent upp eller ner. I och med Socialdemokraternas uppgång sen Magdalena Anderssons tillträde som partiledare har marginalen rödgröna-gamla alliansen nu växt till nästan 7% när alla riksdagspartiernas siffror räknas in. 


Men så var det det där med riksdagsspärren... 


Rätt länge har det sett ut som att Miljöpartiet skulle ha de bästa chanserna att trots allt nå upp till den. Sen förra valet då man klarade sig med en hårsmån har man legat och pendlat runt spärren, oftast en liten bit över. Det har väl funnits ganska god anledning att tro att man skulle kunna påräkna taktikröster från S. Särskilt med tanke på regeringssamarbetet. Men nu är det historia och det senaste dryga halvåret har man tappat ner till 3,0% och än syns inga tecken på någon vändning i mätningarna. Och nu har man alltså sjunkit till en nivå där det troligen börjar ta emot mer för eventuella taktikröstare att chansa på att lägga en röst som löper stor risk att bli bortkastad.


Enligt KD-exemplet ovan är det dock väldigt dumt att räkna bort någon än. Låt oss anta att valvindarna blåser så att Miljöpartiet kravlar sig upp precis över spärren med hjälp av 1% från S, men att siffrorna i övrigt står sig. Då skulle vi få följande resultat:


- Team Uffe: 165 (M 79, SD 66, KD 20)

- Lag Magda: 184 (S 115, V 31, C 23, MP 15)


Klarar MP spärren hjälper det inte om det konservativa blocket skulle ta ett par procent från Socialdemokraterna, det blir ändå 4-6 mandat övervikt för de rödgröna med Centern som förmodat om än inte helt pålitligt stöd.


Men om L klarar spärren också då? Det har länge känts som ett osannolikt scenario. Partiet har inte varit ovanför spärren i Pollofpolls sammanvägning sen sommaren 2019 och under 2021 sjönk man ytterligare ner mot 2,5% och låg fortfarande parkerade där för några månader sen. Men efter partiledarbytet och NATO-debatten har en vändning skett och nu fattas plötsligt bara en halv procent till spärren, alltså bara hälften av den uppgång man redan sett i opinionen sen mars. 


Det visar sig att det inte räcker, även om vi antar att de extra väljarna kommer utifrån så blir det ändå de där 4-6 mandaten fördel för Magdas lag. Och utan att gå för långt in på rena politiska analyser kan vi nog ändå konstatera att det är osannolikt att Centerpartiet skulle överväga ett sidbyte i ett läge där den gamla alliansen fortfarande har underläge i mandat mot de rödgröna och således måste ha aktivt stöd av SD för att kunna regera. 


Nå, just nu ser det ju faktiskt ut som att det är mer troligt att Liberalerna klarar spärren än att Miljöpartiet gör det. Så om vi räknar på ett nytt valresultat där enda skillnaden mot Pollofpolls är att L får den där extra, halva procenten? Resultat:


- Team Uffe 178 (M 78, SD 65, KD 20, L 15)

- Lag Magda 171 (S 117, V 31, C 23)


Hoppsan! Här får plötsligt det konservativa blocket ihop med L som lovat (med vissa förbehåll) att stödja en sån moderatledd regering majoritet. Och allt som skulle behövas om pollofpolls har rätt är i dagsläget cirka 30 000 röster till på Liberalerna. Det är inte mycket, KD torde ha fått en tillströmning på runt 150 000 röster sensommaren och tidiga hösten 2018. 


Vad som däremot i nuläget ser ut att vara långt borta är att den gamla alliansen skulle få fler mandat än det rödgröna blocket. En sån situation skulle teoretiskt kunna öppna upp för en comeback för en regering med två eller flera borgerliga partier som kan välja att antingen söka uppgörelser med SD eller med S i olika frågor, alternativt lita till att SD inte kommer att rösta med de rödgröna i vissa frågor bara för att sänka deras förslag. En riskabel strategi visserligen. 


Sammanfattning/slutsatser


  • Om ingen av MP och L klarar riksdagsspärren talar det mesta för att S, V och C tillsammans blir större än det konservativa blocket M, KD, SD. Marginalen emellan dem är visserligen inte så stor, men rörelsen av väljare mellan dessa politiska läger har varit mycket liten, nästan inte existerande under flera år nu. 
  • Om MP klarar riksdagsspärren men inte L är det i princip helt osannolikt att det konservativa blocket skulle kunna bli större än rödgröna + C
  • Om både MP och L klarar riksdagsspärren kan det bli ganska jämnt, men det mesta talar fortfarande för att S/V/MP/C får fler mandat än de andra fyra, återigen utifrån det låga flödet av väljare mellan dessa båda läger.
  • Kan däremot L komma över spärren är möjligheterna goda för att det konservativa blocket tillsammans med L får minst 175 mandat och därmed majoritet. Givet sammanvägda prognoser fattas i nuläget kanske bara 30 000 röster för att det ska bli verklighet
  • Inget talar i nuläget för att de gamla allianspartierna tillsammans skulle kunna bli större än de rödgröna

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Henrik - 31 juli 2023 09:00


Ska vi eller ska vi inte förbjuda bränning och annat vanhelgande av religiösa symboler? Var drar vi gränsen i så fall för vilka symboler som ska skyddas och var gränsen går för när något ska räknas som vanhelgande?   Sverige har diskuterat det hä...

Av Henrik - 4 april 2023 23:15

År 2018 ger författaren, poddaren, programledaren, nöjesjournalisten m.m. Alex Schulman ut romanen ”Bränn alla mina brev”. Boken blir en enorm succé och filmatiseras bara några år senare. Boken handlar om Schulmans morföräldrar: Den på si...

Av Henrik - 24 februari 2023 09:35

Natten mot den 24 februari 2022. Rysslands president, Vladimir Putin, ger den slutliga ordern. Mängder av ryska militärfordon korsar gränsen mot Ukraina på ett antal olika platser. Robotar skjuts mot flera platser. Framryckande artilleri börjar skjut...

Av Henrik - 30 december 2022 16:46

Har vi alla i grunden likadana känslor? Upplever vi glädje, sorg, skam, avundsjuka, stolthet, ilska på samma vis, oberoende på varifrån vi kommer och vilken kulturell kontext som omger oss?   I populärkulturen har svaret på den frågan länge varit...

Av Henrik - 19 september 2022 21:28

Välkommen till bloggen Jonesiskts eftervalsanalys. Här hittar du en hel del intressanta uppgifter om hur det röstades i det här valet och jämförelser med tidigare val. Det första avsnittet bygger i huvudsak på SVT:s vallokalundersökning (VALU 2022). ...

Presentation


En lätt medelålders mans funderingar om Livet, universum och allting

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2022 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards