jonesiskt

Direktlänk till inlägg 10 januari 2022

Omikron - varthän?

Av Henrik - 10 januari 2022 22:22

För tre veckor sen postade jag på min Facebook en grov sammanfattning av faktaläget som jag då uppfattade det. Idag vet vi mer, men fortfarande långt ifrån allt. Känns det igen? Är det inte temat för de här snart två åren och vårt liv med viruset? Forskningen tog fram effektiva vaccin på rekordtid, men har oftast misslyckats med att förutsäga nästa skede i pandemin. Omikron verkar ha tagit de flesta på sängen. Ändå: I ett av höstens avsnitt i BBC:s utmärkta månatliga poddavsnitt om Covid-19 så var det flera experter som sa just detta: Ju fler som blivit immuna p.g.a vaccin och/eller infektion, desto större selektionstryck blir det för mutationer som kan forcera åtminstone den första försvarslinjen i vårt immunförsvar.


Vad vet vi då mer? Överlägset viktigast är förstås att allt nu pekar mot att Omikron orsakar färre allvarliga sjukdomsförlopp. Varianten verkar oftast stanna i de övre luftvägarna och betydligt mer sällan än exempelvis Delta gå ner i lungorna. Därmed blir också dödsfallen betydligt färre, medan man däremot ser att rätt många smittade fortfarande behöver söka vård och i vissa fall också ligga på sjukhus några dagar.


Vid förra postningen hade vi främst sett effekterna av Omikrons smittsamhet i Sydafrika och till viss del i Storbritannien, Danmark och Norge. Ändå tror jag många, även experter, blivit överraskade av den enorma ökning av smittfall som registrerats i flera länder. Vi börjar därför med en bild som visar tydligt vad som hänt i flera länder.


 


Notera att det inte bara är ett fenomen med koppling till vinter och kyla i Europa. I Australien låg de dagliga registrerade fallen kring 1500 för en månad sen, en tid efter att man övergått till en ”leva med Covid”-strategi. Kring juldagen låg antalet strax under 10 000. I fredags rapporterades nästan 80 000 nya fall. På lördagen var det 115 000. Fast det är sommar där.


Även i länder där man tidigare haft höga toppar av covidfall ryker nu de gamla rekorden all världens väg. I Frankrike var den tidigare toppnoteringen på drygt 110 000 fall från april i fjol. Nu är det rullande sjudygnsmedelvärdet är nu uppe över 260 000 och två dagar i januari har över 330 000 nya fall rapporterats in! Inget tecken än på att utvecklingen börjar vända.


Att säga exakt hur smittsam Omikron är förblir dock en lika meningslös fråga som tidigare. Smittsamheten är en funktion både av egenskaper hos själva viruset, den omgivande miljön (allt från väder till ventilation i bostäder) och beteendet hos den befolkning som möter viruset. Helt klart är dock att det är MYCKET svårare att begränsa spridningen med hjälp av "Hålla avstånd" och sådant som faktiskt fungerade bra mot det ursprungliga viruset. 


I slutet återkommer vi till hur högt det verkliga antalet smittfall kan vara.


VÄNDNINGEN?


När vänder det då och hur högt kan vi hamna innan dess? Vi ska titta på data från London, som tillsammans med New York och möjligen Danmark varit bland de platser där Omikron först blev dominerande utanför Sydafrika.


 

Den här grafen visar nya smittfall per den dag då provet lämnades. De flesta proverna analyseras inom 3-4 dagar i London, så det innebär att vi bortser från siffrorna från de senaste dagarna. 


Med reservation för att helgerna kan ha påverkat både provtagning och människors vilja att testa sig så ser det ut som att smittan nådde sin peak kring julafton och därefter har vänt neråt, även om den fortfarande är hög. London hade redan en uppåtgående kurva p.g.a Delta när Omikron kom in och snabbt fick smittan att skena ännu mer. Men det ser ut som att peaken nåddes på lite drygt två veckor, snabbare än den mycket kraftiga våg som utlöstes för ett år sen i London när alfa-varianten av SARS-COV-2 fick fäste på allvar.


Redan det i sig självt är förstås goda nyheter, men det är klokt att inte ropa Hej! än. Ingen vet säkert vad som händer när människor nu återgår till vardagen och barnen börjar skolan igen. Minskningen kan också till viss del bero på beteendeändringar som observerats i London sen det stod klart att smittan rusade uppåt. Mycket av spridningen har ägt rum i åldrarna 15-39 år hittills. Just nu ser spridningen ut att befinna sig på en platå i övriga grupper och kan komma att öka igen.


 


Mängden tester och andel positiva PCR (låg på ca 30% veckan som avslutades med 2 januari) ger också en bild av fortsatt mycket omfattande samhällsspridning. Storbritannien tillhör de länder som testat mest under pandemin, så den höga procentsatsen kan knappast bero på låg andel testade.


BELASTNING PÅ SJUKVÅRDEN OCH SAMHÄLLET.

 

Omikrons minskade förmåga att infektera lungvävnaden och vaccinerna gör att det sannolikt inte blir intensivvården som blir mest kritisk att klara för länder med god vaccinationstäckning. Det syns tydligt i London. Antalet vårdade i respirator är ungefär på samma nivå som i september och har faktiskt inte ökat med mer än 50% sen de lägsta noteringarna i oktober. Trenden från Sydafrika bekräftas, vilket förstås är glädjande.


 


Antalet patienter med Covid-19 totalt har ökat mer kraftigt och nästan fyrdubblats på en månad till runt 4 000 inneliggande per dag. Det är dock bara knappt hälften av toppnoteringen under Alfavågen för ganska exakt ett år sen. Dessutom redovisas alla patienter med positivt test, oavsett orsak till vården, så siffran kan inte jämföras rakt av med Sverige. Det är ändå en tydlig fingervisning om att också vi måste räkna med en ökad belastning som en följd av den kraftiga ökning av nya fall vi sett senaste 10-14 dagarna och som lär fortsätta.


En studie som rapporterades den 22 december beräknade att risken att behöva sjukhusvård för smittade med Omikron var kring 45% lägre än för de som smittades med Delta, allt annat lika. Den byggde dock på ganska knapphändiga data.


Jag har läst flera rapporter från enskild vårdpersonal om kortade vårdtider jämfört med Alfa och Delta för patienter som trots allt behöver läggas in. Hittar också en studie från ett stort amerikanskt sjukhus som kom fram till en nästan halverad vårdtid: Från i snitt 5,4 dagar till 2,8. Dock var patienterna så långt betydligt yngre i genomsnitt. Även denna uppgift får tolkas med försiktighet. Ökar smittspridningen mer bland äldre och sköra kan det bli värre, det gäller förstås London och Sverige lika.


Vad som också syns tydligt i London är att den kraftiga spridningen gör att också alla vanliga, lindriga sjukfall skapar problem. Bara i den statliga sjukvården (NHS) fyrdubblades sjukfrånvaron mellan månadsskiftet november/december och annandag jul, vilket förstås orsakar problem och har bidragit till inställda operationer m.m Flera tunnelbanelinjer har stängts tillfälligt, precis som i New York där också den högsta sjukfrånvaron någonsin hos polisen (NYPD) rapporterades strax före jul. Vissa enskilda företag har haft problem att hålla igång sin verksamhet.


Det verkar ändå hittills som att farhågorna om att viktig infrastruktur i samhället mer eller mindre skulle kunna kollapsa temporärt inte besannats vare sig i London eller USA. Vissa förebyggande åtgärder har vidtagits. En av de viktigaste är att föreskriven isoleringstid efter konstaterad smitta hos en själv eller familjemedlemmar har minskats. Inte för att man tror att tiden man smittar blivit kortare med Omikron, utan för att det bedöms att man inte har något val. Inte minst i sjukvården måste man få tillbaka personal i tjänst så fort som möjligt när de känner sig någorlunda återställda. Risken för att vissa kommer att smitta andra blir då ett pris man får betala.


Ökade störningar lär vi få räkna med även här i Sverige den närmaste tiden. Särskilt som skolstarten lär kunna bidra till ökad smitta och ännu fler som antingen själva blir sjuka eller måste vårda sina barn. Omfattningen har jag inget data att göra ens grova gissningar från.


Slutligen en graf som bekräftar mönstret från Sydafrika som jag visade i min förra post. Den visar hur smittfall, respiratorvårdade och dödsfall utvecklats både i absoluta tal och i relation till varandra genom omräkning till ett gemensamt, godtyckligt startvärde om 100. 


 

Vi ser tydligt hur smittkurvan sticker iväg uppåt kraftigt i december utan att antalet som behöver respiratorvård och antalet som avlider ens i närheten av att följa efter proportionellt. Hur mycket som beror på vaccinen och hur mycket som beror på att själva viruset är lindrigare är svårt att säga. Fortfarande löper ovaccinerade betydligt högre risk att bli svårt sjuka och dö, påstår en vaccinmotståndare något annat så ljuger hen. 


En viss ökning av dödsfallen syns ändå i London, efter att de legat stabilt kring 10-12 fall i snitt om dagen (regionen har 9,5 miljoner invånare). Det får vi nog tyvärr räkna med även i Sverige.


DEN VERKLIGA SMITTSPRIDNINGEN - VAD SÄGER EXPERTERNA?


Att smittspridningen är exceptionell syns redan i de officiella siffrorna över nya fall i många länder. Omikron får fäste i land efter land. Senast bl.a i Indien som redovisat låga tal sedan deras enorma våg av Delta klingade av i början av sommaren 2021. Men flera smittmodellerare och andra experter verkar mena att mörkertalen dessutom är väldigt höga. Den ansedda, internationella organisationen IHME redovisade i helgen prognoser och siffror som åtminstone för mig är häpnadsväckande. För USA:s del gör de bedömningen att redan nu smittas dagligen nästan 6 miljoner nya amerikaner av Omicron! Det skulle innebära uppåt tio gånger så många som de officiella sifforna, nästan 2% av befolkningen varje dag.


Jag måste säga att jag inte känner mig övertygad om att mörkertalet verkligen är så stort. I mina öron ringer också varningsord från flera epidemiologer om att prognoser av olika slag ofta slår mycket fel även för den fortfarande mycket mer kända och kartlagda influensan.  Av det lilla jag förstår av matematiken bakom vet jag dock att  själva formen och placeringen i tid på smittfallskurvan i sig skulle kunna visa sig stämma bra. Det är många faktorer inblandade i när ett epidemiskt förlopp peakar. Även utan många smittskyddsåtgärder på plats som bromsar är det inte alls så enkelt som att en mycket stor andel av befolkningen måste vara smittad innan det sker. 


Baserat på det tror man att peaken för smittan bara är någon vecka bort och sedan faller det ganska hastigt. Intressant är att IHME gör bedömningen att olika typer av begränsande åtgärder bara får en marginell effekt på utvecklingen, mycket sannolikt beroende på att vi redan är så långt inne i förloppet enligt deras projektion.


 

Utöver detta förutsäger projektionen att man i referensscenariot når en topp på drygt 250 000 inlagda patienter p.g.a Covid-19 i slutet av januari. Redan nu är man uppe på samma nivå som kring den tidigare dystra rekordnoteringen på drygt 130 000 för ganska precis ett år sen. Så det är en avsevärd belastning som väntar. Däremot ser det mindre mörkt ut med dödsfallen jämfört med tidigare, mycket förmodligen beroende på att det blir så många färre fall av allvarliga lunginfektioner av Omikron. Kring 80 000 dödsfall de närmaste fyra månaderna. 


PROJEKTION FÖR SVERIGE


För vad det är värt följer här IHME:s prognos över smittkurvan i Sverige, uttryckt i estimerat antal verkliga infektioner:


 


Ja, du ser rätt: På toppen som ligger ungefär där Folkhälsomyndigheten också tror bedömer de att cirka 180 000 personer smittas på den dag. Som många redan har konstaterat så ger det naturligtvis en avsevärd belastning på sjukvården, även om kombon av ett "snällare" virus och vaccinerna utgör en rejäl krockkudde. 


Det finns dock anledning att förhålla sig lite kritiskt till projektionen. Tittar man på motsvarande kurva över beräknade patienter så skulle Sverige idag ha drygt 340 patienter på IVA och nästan 2 000 till på vanliga vårdavdelningar p.g.a Covid. Men senaste siffrorna säger bara drygt 1 000, varav en tiondel är på IVA. Även det lägsta värdet i det s.k konfidensintervallet är högre än så. Jag ser därför ingen anledning just nu att tro att vi skulle komma i närheten av deras skräcksiffror vid den beräknade peaken den 10 februari då IHME menar att vi skulle kunna ha 1 300 patienter på IVA och drygt 7 000 till på vanliga vårdavdelningar.


Men visst kommer det att öka, även om vi senaste veckan sett en inte helt lättförklaring minskning av IVA-fall, samtidigt som fallen på vanlig vårdavdelning ökar snabbt.


ÖVRIGT

  • Jag tror inte det är rätt läge att ha färre restriktioner och rekommendationer för vaccinerade just nu. Omikron har sannolikt kapacitet även i Sverige att sätta samhället under allvarlig press om inte vissa begränsningsåtgärder får vara på plats ett tag framåt. Det mesta av det här tror jag dock löses av att människor själva anpassar sina beteenden. Att gå tillbaka till något i stil med hur vi hade det för ett år sen tror jag varken är nödvändigt, önskvärt eller ens möjligt. Vi bör låta det här utbrottet löpa på under så kontrollerade former det är möjligt och så fort det går, även om jag inte är så optimistisk just nu om hastigheten

  • En stor del av svenskarna underskattar med all sannolikhet den personliga risken att smittas just nu. Enligt MSB i veckan trodde inte fler än 30% att det var relativt sannolikt. När sanningen är att Omikron med sin förmåga att sprida sig och forcera immuniteten hos vaccinerade och tidigare infekterade kan komma att infektera flera miljoner människor de närmaste månaderna. Att hålla avstånd och gå omkring med ett tygmunskydd räcker inte långt om man inte isolerar sig i princip helt. Mängder av vårdpersonal smittas just nu i länder med stora utbrott av Omikron, trots alla försiktighetsåtgärder. Räkna med att du blir sjuk är mitt råd och se till att du har allt hemma du kan behöva i medicinväg m.m om det sker. Den goda nyheten är att du troligen inte blir så dålig.

  • Omikron kanske nu visar sig inte vara dödligare än influensavirus en normalsäsong, sett till risken för den enskilda individ som smittas. Det är förstås väldigt positivt och förhoppningsvis gynnar inte det naturliga urvalet nya varianter som blir värre igen. Men man ska komma ihåg att influensan inte är överdrivet smittsam. Omikron eller nya varianter (som då måste vara ännu bättre än Omikron på att gå runt vårt immunförsvar) har en helt annan kapacitet här att orsaka fortsatta problem för Sverige och alla andra länder. Jag börjar också tvivla på att det kommer att gå att få stora delar av befolkningen att acceptera nya doser av vaccin 1-2 gånger om året. Sannolikt är det heller inte rimligt.

  • Vad kan vi kräva av sjukvården? Jag har hittills känt att det varit mycket viktigt att vara lojal med både personalen i vården och människor med sämre hälsa vars vårdbehov riskerar att inte kunna mötas om stora resurser måste läggas på att ta hand om svårt sjuka i nya Covid-utbrott. Men sjukdomen är här för att stanna och kanske är det inte längre rimligt att ringa i larmklockan så fort smittan går upp igen. H

 

Perspektiv är alltid bra. Som synes har vi en kraftig ökning av covidpatienter just nu. Men vi är fortfarande bara kring en knapp tredjedel av den topp som noterades kring förra årsskiftet. Mycket tack vare vaccinerna och naturlig immunitet. Viktor Barth-Kroon skrev klokt om det här i Expressen häromdagen (tyvärr nu bakom betalvägg). Är det inte dags att vi börjar kräva av politiker och andra makthavare snart att sjukvården planeras och resurssätts utifrån att klara det här i framtiden utan alltför stor påfrestning? Är det verkligen rimligt att vi ska restriktioner och "rekommendationer" varje vinterhalvår i fortsättningen som "det nya normala" för att covid, influensa, RS-virus och annat annars gör att vårdpersonalen "går på knäna"?


Samtidigt tycker jag att man måste ha respekt för att många nog är tröttkörda efter två år i vården med det här eländet och skulle behöva mer tid för vila och återhämtning. Det är en svår fråga, men vi kan inte rimligen ropa varg varje gång vi har fler än 1000 patienter inlagda p.g.a luftvägsvirus i ett land med tio miljoner invånare.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Henrik - 31 juli 2023 09:00


Ska vi eller ska vi inte förbjuda bränning och annat vanhelgande av religiösa symboler? Var drar vi gränsen i så fall för vilka symboler som ska skyddas och var gränsen går för när något ska räknas som vanhelgande?   Sverige har diskuterat det hä...

Av Henrik - 4 april 2023 23:15

År 2018 ger författaren, poddaren, programledaren, nöjesjournalisten m.m. Alex Schulman ut romanen ”Bränn alla mina brev”. Boken blir en enorm succé och filmatiseras bara några år senare. Boken handlar om Schulmans morföräldrar: Den på si...

Av Henrik - 24 februari 2023 09:35

Natten mot den 24 februari 2022. Rysslands president, Vladimir Putin, ger den slutliga ordern. Mängder av ryska militärfordon korsar gränsen mot Ukraina på ett antal olika platser. Robotar skjuts mot flera platser. Framryckande artilleri börjar skjut...

Av Henrik - 30 december 2022 16:46

Har vi alla i grunden likadana känslor? Upplever vi glädje, sorg, skam, avundsjuka, stolthet, ilska på samma vis, oberoende på varifrån vi kommer och vilken kulturell kontext som omger oss?   I populärkulturen har svaret på den frågan länge varit...

Av Henrik - 19 september 2022 21:28

Välkommen till bloggen Jonesiskts eftervalsanalys. Här hittar du en hel del intressanta uppgifter om hur det röstades i det här valet och jämförelser med tidigare val. Det första avsnittet bygger i huvudsak på SVT:s vallokalundersökning (VALU 2022). ...

Presentation


En lätt medelålders mans funderingar om Livet, universum och allting

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2022 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards